Siirry sisältöön

Kalastajien rekrytoinnin keinot Säkylän Pyhäjärvellä

30.11.2020

Kalastajien rekrytoinnin keinot Säkylän Pyhäjärvellä -hanke toteutettiin 9.7.2019 – 30.11.2019. Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistys ry hallinnoi hanketta ja maksoi omarahoitusosuuden. Päärahoitus saatiin Euroopan meri- ja kalatalousrahastolta Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmän osuudesta. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 7.500 euroa.

 

9.7.2019

Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistyksellä on meneillään selvitys, jossa on kartoitettu ammattikalastuksen tilaa järvellä. Tulevaisuudennäkymät ovat erittäin hyvät, mutta kalastajien määrä tulee silti eläkkeelle siirtymisten vuoksi laskemaan lähivuosina. Nykyiset kalastajat esittävät, että järvelle olisi hyvä saada 5-6 uutta kalastajaa.

Suunnitteilla onkin hanke, jonka avulla koulutetaan tai sopeutetaan ammattikalastuksesta Pyhäjärvellä kiinnostuneet toimimaan juuri tällä järvellä. Koulutus tapahtuu suurimmaksi osaksi käytännön työssä kokeneen ammattikalastajan parina. Lisäksi ohjelmassa on elintarvikealalla toimimiseen ja yrittäjyyteen liittyvää koulutusta. Jokaiselle koulutettavalle laaditaan kuitenkin henkilökohtainen koulutusohjelma, tarpeet ja osaaminen huomioon ottaen.

Vuoden mittaisen kalastajahankkeen kaavaillaan alkavan vuoden 2020 alussa.
Tähän tulevaan hankkeeseen etsimme nyt koulutettavia ja kouluttajia. Molemmille maksetaan sitoutumisesta korvaus.

Etsimme ensisijaisesti koulutettavia, jotka asuvat täällä tai ovat valmiit muuttamaan johonkin Pyhäjärven rantakuntaan, Säkylään, Euraan tai Pöytyälle. Ammattikalastusmahdollisuus Pyhäjärvellä saattaa aueta myös, jos on valmis perustamaan tai siirtämään yrityksensä johonkin rantakunnista ja kirjautuu sisävesikalastajaksi.

Tulevan hankkeen takana ovat Säkylän, Euran ja Pöytyän kunnat, Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistys ry ja Apetit Oyj. Näiden lisäksi rahoitus haetaan Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta ja Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmältä. Asiantuntijana hankkeessa toimii myös Pyhäjärvi-instituutti.

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Pyrimme tekemään sopimukset mahdollisimman pian, eli soita heti!

Anu Juva
projektipäällikkö
Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistys ry
+358 500 53 53 71
anu.juva@gmail.com

Säkylän Pyhäjärvi on erittäin kalaisa järvi, jossa on myös huomattava rapukanta. Pyyntikausi kestää käytännössä koko vuoden. Tällä hetkellä ammattikalastajat käyttävät pyydyksinä 6 hengen talvinuottaa, rysiä, rapumertoja ja avonuottaa. Ammattimaisesti pyydetyt kalat ovat muikku, särki, ahven ja siika. Täplärapu tuo monille n. kolmanneksen vuoden tulosta. Myös haukia ja mateita on saatavilla. Järven rannalla on kaksi kalasatamaa, Säkylän kalasatama Säkylän keskustassa ja Mannilan kalasatama Eurassa vastakkaisella rannalla.

Alueella toimivat kalanjalostajina mm. Kolvaan Kala Oy sekä Apetit Oyj, jossa valmistetaan kalapihvejä luonnonkalasta. Kolvaan Kalalla on myös tasokas kalakauppa Säkylän kalasatamassa.