Siirry sisältöön

Säkylän Pyhäjärven kalatalouden kehittämishanke

Hankeaika: 9.1.2020 – 30.4.2021

Säkylän Pyhäjärvi on erittäin kalaisa järvi, ja ammattikalastuksella on täällä pitkät ja vahvat perinteet. Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistys ry:n isännöimässä valmistelevassa hankkeessa tehtiin kesällä 2019 selvitys, jossa kartoitettiin ammattikalastuksen tilaa järvellä. Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät, mutta kalastajien määrä tulee eläkkeelle siirtymisten vuoksi laskemaan lähivuosina. Nykyisten kalastajien tuella päätettiinkin rakentaa hanke uusien ammattilaisten saamiseksi.

Säkylän Pyhäjärven kalatalouden kehittäminen -hankkeessa on tavoitteena saada järvelle uusia ammattikalastajia mestari-kisälli -tyyppisellä räätälöidyllä koulutusohjelmalla. Lisäksi hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia kalojen yhteismarkkinointiin ja myyntiin sekä tutustutaan uusiin kalastusmenetelmiin. Kokonaistavoitteena on vahvistaa ammattikalastuksen asemaa Säkylän Pyhäjärvellä.

Hanketta hallinnoi Säkylän kunta, rahoittajina ovat lisäksi Euran ja Pöytyän kunnat, Apetit Oyj ja Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistys ry. Hoitoyhdistyksen lisäksi Pyhäjärvi-instituutti toimii soveltuvin osin asiantuntijana. Päärahoitus on saatu Euroopan meri- ja kalatalousrahastolta ja Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmältä.

 

Lisätiedot:
Anu Juva
projektipäällikkö
+358 500 53 53 71
anu.juva@gmail.com

 

Säkylän Pyhäjärvi on erittäin kalaisa järvi, jossa on myös huomattava rapukanta. Pyyntikausi kestää käytännössä koko vuoden. Tällä hetkellä ammattikalastajat käyttävät pyydyksinä 6 hengen talvinuottaa, rysiä, rapumertoja ja avonuottaa. Ammattimaisesti pyydetyt kalat ovat muikku, särki, ahven ja siika. Täplärapu tuo monille n. kolmanneksen vuoden tulosta. Myös haukia ja mateita on saatavilla.

Järven rannalla on kaksi kalasatamaa, Säkylän kalasatama Säkylän keskustassa ja Mannilan kalasatama Eurassa vastakkaisella rannalla. Alueella toimivat kalanjalostajina mm. Kolvaan Kala Oy sekä Apetit Oyj, jossa valmistetaan kalapihvejä luonnonkalasta. Kolvaan Kalalla on myös tasokas kalakauppa Säkylän kalasatamassa.

EMKR_tunnus_suomieu